2013.09.24.
17:57

Írta: Kovács Olivér

Egy nap Makaon

Tudom, irhatnek gyakrabban, meg sokminden masrol is, de tenyleg kegyetlen nehez idoben osszeszervezni olyankorra, amikor egy rendes posztot is ossze tudnek rakni. :D De mivel tematizalast igertem, es adott a lehetoseg, megosztom a most szombati kiruccanast Makaora.

100_3621.JPG

A regi portugal hazacska, illetve a rajta figyelo nagykepernyos ledkijelzo a kinai musorral elegge osszefoglalja a hellyel kapcsolatos benyomasaimat

"Makao, ahol az epuletek portugalok, de az emberek kinaiak,

ahol a szaritott hus edes, a gyumolcs pedig sos,

es ahova az emberek azert mennek, hogy meggazagodjanak, de leginkabb szegenyebben tavoznak."

/Idezet tolem, mert szerintem nagyon frappansan megfogalmaztam a lenyeget/

Makao Hong Kongtol ugy 70 percnyire van hajoval, szoval nem igazan tavolsag. Egy utazas  oda es vissza meg forgalmas idoszakban is kijon 10-12 ezer forintbol (lehet akar majdnem fele ennyi is), es vizum sem kell. Annak idejen meg a portugalok gyarmatositottak, mint ahogy az angolok Hong Kongot, ennek eredmenyei ma is eleg nyilvanvaloak. Tulajdonkeppen - nem szamitva az ujabb epitesu szallodakat, kaszinokat (!), es egyeb epuleteket, vegig olyan erzese van az embernek, mintha egy portugal varoskaban jarna, ahol egy orult varazslo heccbol egy nap mindenkit kinaiva valtoztatott. Mivel az epuletek tobbsegukben nagyon jo allapotban megmaradtak, ezert az itteniek szamara kedvelt turistacelpont: regi europai epuleteket lathatnak, es nem is kell a Fold tuloldalara menni erte. Mi is vadul kattogtattuk a fenykepezoket, de a fejemben hatul egy hang neha megkerdezte: "Miert is? Ahhoz, hogy ilyet lass, otthonrol nem kell ennyit utazni". 

Reggel 9-re osszetrombitaltuk a kis tarsasagot (a francia Nicolas, a spanyol Rafael, a szinten francia - es egyben szobatars Louis, a honfitars David, es szerenysegem), es elmetroztunk Tsim Sha Tsuiba (ez egy kozpont kozeli megallo). Miutan atverekedtuk magunkat a luxuscikkeket - elsosorban draga orakat - kinalo boltokon, illetve ugyanezen termekek hamisitvanyait eredetikent rank tukmalni akaro indiaiakon, sikerult jegyet vennunk oda (11:30) es vissza (hajnali 3). Az arak magasak voltak, de hetvege volt, es egy hires-neves Nemzetkozi Tuzijatek Verseny, amit iden Makaon rendeztek meg, tobbek kozott aznap este is. Na mindegy,  nehany "rohadjatokmegnemannyivoltmintahonlapon" utan nekilattunk beszallni a hajoba ("Nema', egy amerikai repulogep-anyahajo!"), es elindultunk a kikotobol. Mivel a gigantikusnak beharangozott tajfunrol tudni lehetett, hogy holnap este erkezik, ezert velhetoen amiatt kezdett mar kisse szeles lenni az idojaras, ami kisebb kesedelmet okozott, meg erdekes huppanasokat a hullamokon. Ezt leszamitva gond nelkul megerkeztunk, es nemi buszozas utan leszalltunk a varos regiesebb-portugalosabb felen, majd elmentunk a kozeli piacra, hogy megebedeljunk. Nemi hezitalas utan Lajossal (~Louis) megfeleztunk egy-egy kis vasedenyben sut rizst, az egyikben tojassal es marhahussal, a masikban angolnaval - melle pedig egy 640 millis Tsingtao sort.

100_3599.JPGFent az angolnas cucc, lenn ketto a tojasos-marhasbol, jobbra fenn a sokat fogyasztott Tsingtao

Utana pedig nekieredtunk, hogy beengedjuk az agyunkba a vizualis kultursokkot. Hat, volt mit. Kicsit most megemelem a kepek dozisat, hogy aterezzetek ti is.

100_3601.JPGKozepen valami ideiglenesnek szant, szamomra az esztetikai celokon tul beazonosithatatlan funkcioju epitmeny, jobbra a feher klottgatyaban Lajos

Ja, Meg nemelyik templom is megvan. Balrol jobbra: David, Rafael, szerenysegem, Louis, Nicolas


100_3614.JPGValakinek a valamilyen haza. Kivulrol portugal, belulrol is, de azert kicsit kinai is. Ennel tobbet sajnos nem tudok rola elmondani.

A foteren szaritott marhahus-lapokat arult nehany neni, aki a kore sereglo embereknek egy szaboolloval darabkakat nyisszantott le a csemegebol, kostolo gyanant. EDES VOLT! GUSZTUSTALANUL EDES. Nem vettem.

Miutan ugy tunt, hogy megneztunk es lefenykepeztunk mindent, ami regi es portugal, nemi bolyongas utan meg a hegyre is felmentunk, hogy megnezzuk az erodot. Utban odafele Rafael vett valami zold szilvara emlekezteto, csomagolt gyumolcsot. Megkostoltuk. SOS VOLT B*ZDMEG, SOS! A GYUMOLCS! Ez kicsit sok volt mindannyiunknak. A gyaloglas felfele a tuzo napon nem volt semmi feladat, de legalabb nyogve, izzadtan es budosen megcsodalhattuk a kilatast a varosra.

100_3626.JPGKozepen messze a Macao Tower, jobbra mellette azok az ujabbak es furak pedig kaszinok

Ezek utan megprobaltunk taxit szerezni, hogy eljussunk a Venetian (~"Velencei", ha valakinek nem jonne le) kaszinoba, ami az egyik legnagyobb es leghiresebb. Micsoda szerencse! 4 eve mar lattam, de inkabb nem nagyon rinyaltam a tobbieknek. :D Hat a fel oras bolyongast ugy tudnam a legrovidebben osszefoglalni: nem sikerult. A kovetkezo orat pedig buszokon, iegenektol valo tajekozodassal, vagy atszallasra varva toltottuk. Vegre nagy nehezen megerkeztunk.

100_3632.JPGEz az. Giganagy.

Hat, mit mondjak: van itt penz. Ahol eppen nem kaszino, ott luxusboltok, ettermek, es szalloda. Rengeteg helyen velencei epuletek homlokzatat epitettek a nagy termek falara, imitalvan a varost, meg a mennyezetet is befestettek. Helyenkent eleg meggyozo tud lenni, de azert ratyi. Nekem ez a kamu dinoszaurusz-csontvaz sokkal jobban tetszett:

100_3634.JPGEz.

A kaszinorol is tennek be kepet, de tilos volt fenykepezni, velhetoen a biztonsagi eloirasok miatt, hogy ne midenki itt jatszon Ocean's Eleven-t. Hat, meg kell hogy mondjam, az emberek itt is nagyon hulyek. Lattam pl. egy tottyadt kinai bacsit, aki zsebbol elovett 800 ezer forintnak megfelelo kapet, hogy nekilasson elbaszni valami gyer poker-szerusegen, de vegul en csak az elmeny kedveert tettem fel 100 dollart (~3000 forintot) rulettre, paratlan szamra, osszedobva Daviddal (200 volt a minimum tet).

Hat, paros lett. :D

Ebben az egy oraban Lajos pedig nyert 500-at, pirost vagy feketet tippelve, hogy rohadjon meg. :D

Ezek utan mar Lajost kiveve (mindenki vesztett, Rafael nem is jatszott) mar kisse f*szkivan-hangulatban elindultunk vissza a belvarosba, hogy megvacsizzunk, mielott elkezdodik a tuzijatek. A taxisoknak kovetkezetesen rossz helyszint mondott a kaszino altal ezert fizetett ember, de vegulis nem izgattuk magunkat, 10 perc setaval jo helyen voltunk.

100_3638.JPG"Hol van itt egy normalis, megfizetheto etterem?"

Miutan talaltunk egy szimpatikusnak tuno kinai ettermet, degeszre zabaltuk magunkat mindenfele dimsumbol, tsingtaoval oblitve. Ezek utan mar mindenki felengedett kicsit, es visszatert a mosolygos kedv. Vettunk meg egy kor sort a kozeli kisboltban, es az obolben kiultunk a partra a tomeggel egyetemben megnezni a tuzijatekot. Nem vagyok nagy rajongoja a mufajnak, de ezek utan hajlok arra, hogy azt mondjam: ezt az augusztus 20-ai dolgot nem kene eroltetni. :D

Mikor vege lett, gondoltuk, beulunk valahova. Na igen, de hova? A parton kb. csak kaszino volt, meg szalloda. Megkerdeztunk egy helyinek tuno csajt, hogy tud-e valami tippet adni. Azt mondta igen, o is arrafele megy, mert ott lakik, arra van egy csomo. Eleg keszseges volt, es mint kiderult, filippino (fulop-szigeteki), akik nem arrol hiresek a vilagnak ezen a felen, hogy milyen gazdagok, es milyen ritkan csak vendegmunkasok. Tartottunk tole, hogy vagy prosti, vag kerito, de vegulis nem volt baj, talaltunk egy jonak kinezo helyet, ahol nem voltak kurvaknak kinezo csajok, es leultunk inni - eddigre mar egesz osszebaratkoztunk vele, mondtuk, hogy koszi a segitseget, ha van kedve, csatlakozzon. Nem kellett ketszer mondani. Ez a csaj egeszen biztosan nagy lehetoseget lat bennunk ("hurra, egy feher ferj!"), mert azota mar facebookon/telefonon is betalalt, de egyebkent szimpatikus, bar neha tenyleg nagyon nyomul. Meg el akartunk menni Karaoke barba is par kor utan, de ami a kozelben volt, ott nem voltak nyugati zenek, szoval inkabb megceloztuk a 2:30-as kompot, amire szerencsere felszallhattunk - volt hely - a kesobbre foglalt jeggyel is.

A komptol (hong kongi oldalon) taxival vissza az egyetemre (metro? ilyenkor?), aztan hajcsi.
Na, most nagyjabol ugyanerre keszulok, mert ti. itt mindjart ejfel. :D

Szólj hozzá!

Címkék: utazas hetvege kaszino Makao

A bejegyzés trackback címe:

https://dimsumestea.blog.hu/api/trackback/id/tr265531803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása